Kokkerellen met SamenSpraak Alkmaar

Door Coördinatoren van Gilde Alkmaar SamenSpraak, Jacqueline, Harry, Lèneke en Lida

Wat is gezelliger dan samen bezig zijn. Samen koken en daarna met elkaar aan tafel, alle tijd om elkaar te spreken. Op zaterdag 25 november organiseerden we daarom een kookavond voor alle deelnemers van Gilde SamenSpraak Alkmaar.

In wijkcentrum Mare Nostrum hebben we een grote keuken tot onze beschikking en een aparte ruimte om te eten. Het idee is dat mensen een gerecht maken uit zijn of haar eigen land en daarvoor zelf ingrediënten meenemen. Thuis iets maken en/of in de keuken opwarmen kan ook. We zijn met ongeveer 30 personen en starten met koffie en thee met pepernoten, speculaasbrokken en zelfgebakken stroopwafelcake. En dan kan iedereen aan de slag. Snijden, kneden en koken (en kletsen!) in de keuken. Gelukkig hadden sommigen thuis al wat gemaakt, want anders was de keuken te klein geweest. Een klein groepje blijft in de eetzaal praten. Vrijwilligers van het wijkcentrum zorgen voor drinken.

Vrouwen koken samen in de keuken

De keuken heeft elektrische kookplaten, wat voor de meesten erg wennen is en ook wat stress geeft, omdat elektrisch koken anders is dan op gas. Het duurt ook wat langer dan verwacht voor alles klaar is. Alles wordt als buffet neergezet. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Naambordje erbij, fijn om te weten wat je eet en waar het vandaan komt. Wat staat er allemaal? Een Perzische rijstschotel met gehakt, en Oeigoers gerecht met noedels met kip (Daipenchi), Sushi, een Koerdische rijstschotel met kip, Italiaanse lasagne, Spaanse tortilla, een Vietnamese mangosalade, een aardappelsalade uit het middellandse zeegebied, Turkse koekjes en Marokkaanse baklava en uit Nederland pompoensoep, erwtensoep (met en zonder vlees) met roggebrood en katenspek, Hollandse appeltaart, stoofperen en witlofsalade. Opscheppen maar, mensen!

deelnemers SamenSpraak aan het werk in de keuken

Vooraf was gezegd om een gerecht voor maximaal 4 personen te maken, maar er is genoeg voor een weeshuis! En alles is zo lekker! Tot onze verbazing gaat bijna alles nog op ook. Het is echt geweldig leuk. Sommige koppels komen samen, anderen komen alleen, maar iedereen kletst met elkaar. Zo gezellig. Precies zoals we gehoopt hadden. Een kookavond is zeker iets om nog eens te herhalen.

deelnemers SamenSpraak aan het werk in de keuken

Begin te type en druk enter om te zoeken

Lucas Zimmerman, Foto: Vincent de Vriesomslag Gilde Magazine 5, december 2023