Van Alkmaar al 450 jaar de victorie

“Wie heeft van Alkmaar niet gehoord? Van strijden aan de Friese poort.” Daarmee begint het stedelied dat ter ere van het Alkmaars Ontzet geschreven is. Niet meteen in 1573, het jaar van zowel het beleg als het ontzet en ook niet een paar jaar later. In de tweede regel van het lied denken we het antwoord te lezen als daar staat: “voor meer dan zes maal vijftig jaren”.

Dus geschreven in 1873?

Fout.

J.J. de Gelder, rector van het Stedelijk Gymnasium (nu het Murmellius), schreef het al in 1860 maar het bleef op de plank liggen tot 1873 toen de inmiddels opgerichte 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet had besloten om flink uit te pakken. Driehonderd jaar na dato mocht dat wel eens, en dat gebeurde ook.

Nu, 450 jaar na die gedenkwaardige 8 oktober 1573, gaan we dat niet dunnetjes overdoen maar heel dik. En de festiviteiten blijven niet beperkt tot die ene dag maar in de aanloop ernaar zal Alkmaar haar ontzet vieren zoals ze dat nog nooit heeft gedaan.

Ontzetwandeling zondag 1 oktober

In het scala van evenementen is ook dit jaar weer een Ontzetwandeling opgenomen die gepland staat voor zondag 1 oktober om 11.00 uur. Vanaf het standbeeld van Maerten Pieterszoon van der Meij bij de Grote Kerk nemen de stadsgidsen van Gilde Alkmaar u mee langs nog zichtbare herinneringen aan het beleg en de hoofdrolspelers. En wat er niet meer is, daarover vertellen ze. Het eindpunt van de ongeveer 1½ uur durende wandeling is natuurlijk het standbeeld van Victorientje – zoals de Alkmaarders haar liefkozend noemen- in het Victoriepark.

Voor deelname hoeft u geen poorter te zijn van Alkmaar, ook buitenlui zijn van harte welkom!

>> Loop mee met de Ontzetwandeling. Meld u nu aan!

Begin te type en druk enter om te zoeken

Omslag Gilde Magazine nummer 3 van 2023Omslag Gilde Magazine nummer 4, september 2023