Stadswandeling door Alkmaar met de taalkoppels van Gilde Samenspraak

Op zaterdagmiddag 8 juni verzamelden de deelnemers zich op het plein bij de ingang van de Grote Kerk in Alkmaar. De zon scheen en stond een frisse wind. Na dagen van veel regen waren we dubbel blij met dit mooie wandelweer!

De twee ervaren stadsgidsen (ook van Gilde Alkmaar) deelden de groep van ruim 30 deelnemers in tweeën, waarna we op pad gingen. Alkmaar heeft een lange historie en veel daarvan is in het stadsbeeld nog terug te vinden, als je weet waar je moet kijken. De gidsen wezen ons op veel details en kwamen met weetjes die ook voor geboren en getogen Alkmaarders soms nieuw waren. We liepen door de stad en over het Bolwerk. De grote aarden wallen en bastions die de Alkmaarders daar in allerijl na de val van Haarlem bedachten en aangelegd hadden bleken een succes in de verdediging tegen de Spaanse artillerie, evenals het onder water zetten van de naburige polders. Bij Alkmaar begon de victorie!

 

Binnen de stad zagen we onder andere de schuilkerk en de synagogen en Leeuwenburg en hoorden de verhalen die erbij hoorden. We kwamen door straatjes waar je anders niet zo gauw komt.

De anderstaligen zullen hier en daar informatie gemist hebben, maar de grote lijnen werden door de taalbegeleiders tijdens het wandelen nog weer kort besproken. Zo pikte iedereen nieuwe informatie op.

Tijdens de koffie met gebak na afloop werd er nog veel en lang gepraat door alle deelnemers, precies waar je als Samenspraak op hoopt!

Rond zes uur viel de regen weer met bakken uit de lucht, maar toen waren we allemaal weer thuis.

 

Coördinatoren Samenspraak Gilde Alkmaar
Jacqueline, Harry, Lèneke en Lida

Begin te type en druk enter om te zoeken

omslag Gilde Magazine mei 2024omslag Gilde Magazine juli 2024