Welkom in monumentenstad Alkmaar!

“Bij Alkmaar begint de victorie!” Maar waarom eigenlijk? Als u dat niet mocht weten dan komt u daar achter tijdens een stadswandeling met de gidsen van Gilde Alkmaar. Maar bovenal laten zij u zien hoe prachtig de stad is met in haar eeuwenoude centrum zo’n 400 monumenten en laten zij u genieten van de intieme sfeer in het historisch centrum. Vrijwel nog geheel omsloten door de voormalige stadsgracht en het bolwerk toont de oude binnenstad haar rijke en bewogen geschiedenis. De route voert langs hofjes, (schuil)kerken en de vele fraaie panden.

Peter de Rover, stadsgids en coördinator van de stadsgidsen van Gilde Alkmaar, vertelt: “Alkmaar is voor onze gidsen – allemaal vrijwilligers – zo’n ontzettend dankbare stad, zij verkoopt zichzelf als het ware en heeft zó veel te bieden.” Rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Italiaans. Arrangementen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld een stadswandeling in combinatie met een bezoek aan het Kaasmuseum.

Stadswandelingen

Naast deze wandelingen op aanvraag organiseert Gilde Alkmaar in juni, juli, augustus en september op de eerste en derde woensdagavond stadswandelingen. Aanmelden wordt op prijs gesteld maar zonder aanmelding bent u ook welkom. De start is om 19.30 bij de Molen van Piet. De wandelingen op de eerste woensdag van die maanden hebben iets extra’s in petto. Peter vertelt hierover: “tijdens die wandelingen brengen wij een bezoek aan bijzondere bestemmingen. Dit jaar zijn dat achtereenvolgens het Hofje van Paling en van Foreest aan de Geest, de Remonstrantse kerk in het Fnidsen, de Kapelkerk aan de Laat en de Joodse synagoge in de Hofstraat.

De kosten voor deelname bedragen € 5,-. Kinderen tot 12 jaar gratis. Meld u aan via de website.

U bent van harte welkom!

Begin te type en druk enter om te zoeken

Rob Huijgens en Marleen Pariggeromslag Gilde Magazine 2-2022