Taalbegeleiders

Bij Gilde Samenspraak leggen we contacten tussen anderstaligen die Nederlands willen leren en vrijwilligers die daarbij actief willen zijn. De taal van het land waar je in woont is tenslotte erg belangrijk om sociale contacten op te bouwen! De mensen met wie wij werken volgen wel Nederlandse les, maar hebben toch meer oefening nodig; om een taal te leren spreken is dat broodnodig.

Als taalbegeleider oefen je in principe eenmaal per week, een tot twee uur, de Nederlandse taal met de anderstalige. Dat kan een vluchteling zijn, een expat of een immigrant. Het contact gebeurt op informele wijze, meestal in de bibliotheek of bijvoorbeeld tijdens een wandeltocht.

Je praat over elkaars achtergrond en over de Nederlandse samenleving. Echt goed Nederlands spreken is immers het beste te ‘leren’ door middel van persoonlijke contacten. Nadat mensen aan elkaar voorgesteld zijn is, houdt de coördinator van SamenSpraak regelmatig contact met de taalbegeleider en biedt, indien nodig, hulp. Het contact duurt minimaal één jaar.

Wat maakt het werk de moeite waard?

Je levert een bijdrage aan de samenleving. Het contact is een verrijking van eigen kennis en cultuur door contacten met mensen die zich willen inzetten om hun functioneren in de Nederlandse samenleving te verbeteren. Het is zinvol en boeiend vrijwilligerswerk en kost weinig tijd.

Wat verwachten wij van de taalbegeleider?

Je woont in Alkmaar of wilt naar Alkmaar toe komen om begeleiding te geven.

Je spreekt goed Nederlands en je vindt het leuk om een anderstalige, die al taallessen volgt of gevolgd heeft, te helpen met het oefenen van de Nederlandse taal. Je bent minimaal één jaar beschikbaar.

We richten ons op het verbeteren van de spreekvaardigheid. We geven geen les, je hoeft dus geen leservaring te hebben. Soms wordt hulp geboden bij oefenen van een les van school, maar het gaat dan meer om oefenen van lesstof (onderwerpen, woorden etc), niet om uitleg te geven.

Je bent enthousiast, geduldig en je hebt belangstelling voor andere culturen.

Wat biedt Stichting Gilde Alkmaar SamenSpraak de taalbegeleider:

  • ondersteuning van coördinatoren
  • cursussen voor deskundigheidsbevordering
  • bijeenkomsten
  • materiaal om mee te werken
  • zinvol en boeiend vrijwilligerswerk, dat relatief weinig tijd kost.

Deskundigheidsbevordering

In samenwerking met Bibliotheek Alkmaar wordt een basiscursus gegeven aan nieuwe taalbegeleiders.

Twee tot vier keer per jaar wordt voor de taalbegeleiders een bijeenkomst georganiseerd.

Stichting Gilde Alkmaar SamenSpraak is aangesloten bij het landelijke platform Het Begint Met Taal. Dit is een samenwerkingsverband van Stichting Gilde SamenSpraak Nederland en de Stichting Landelijk Netwerk Thuisles Organisaties.
Taalbegeleiders kunnen daar workshops en/of webinars volgen.

Contact

Om je aan te melden vul je onderstaand formulier in. De coördinator van je wijk neemt daarna contact met je op voor een gesprek.

Voor meer informatie kun je, bij voorkeur via mail, contact opnemen met de coördinatoren van Stichting Gilde Alkmaar SamenSpraak.

E-mail: samenspraak@gildealkmaar.nl
Telefoon: 06 1901 6508

Stadswandelingen

footer-stadswandelingen

Fietstochten

footer-fietstochten

SamenSpraak

footer-samenspraak

Coach4you

footer-coach4you

Begin te type en druk enter om te zoeken